Faranghe - een italiaanse woonboerderij

 

Nieuwsbrief

La Dolce Vita - Eten & drinken

Tomaten saus voor over de pizza

Ingrediënten
8 eetlepels olijfolie
1 grote rode ui, heel fijn gesneden
3 tenen knoflook licht kneuzen
3 blikken a 400 gram gepelde tomaten van Italiaanse origine
of
2 kg Hollandse (tros)tomaten in het hoogseizoen, waar heel veel zon op heeft gestaan
oregano of basilicum

Bereiding

  1. De verse tomaten ontvellen door het vel in te snijden op de bolling en een aantal minuten in kokend water onder te dompelen. Iets laten afkoelen en dan het vel verwijderen en klein snijden, ook het vocht opvangen. De tomaten uit blik de harde kern verwijderen en in stukjes snijden, ook het vocht bewaren.
  2. Olie verhitten.
  3. Op halfhoog vuur de fijngesneden ui glazig bakken.
  4. De licht gekneusde knoflook toevoegen en een tijdje meefruiten tot de geur goed vrij komt. De ui en/of knoflook mag maar heel licht kleuren.
  5. De 3 knoflooktenen verwijderen.
  6. Op een hoger vuur de tomaten met het vocht toevoegen.
  7. De tomatenstukjes gedurende de kooktijd wat fijner pletten met een houten pollepel.
  8. Toevoegen van oregano.
  9. Kooktijd: ca. 20 minuten voor de verse tomaten en ca. 15 minuten voor de tomaten uit blik. Laat de saus wat indikken, nodig voor de pizza.
  10. Gebruik je basilicum dan 8 blaadjes toevoegen in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
  11. Eventueel de saus gladder maken door ze te pureren of te zeven met een groentezeef.